I.Orta Karadeniz Engelli ve Yaşlı Kongresi Gerçekleştirildi

Yazar: halil.yamak | Tarih: 3 Kasım 2023

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Havza Meslek Yüksekokulu ve Havza Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi iş birliği ve Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM) katkılarıyla ve Havza Yerel Eylem Grubu’nun destekleriyle düzenlenen I. Orta Karadeniz Engelli ve Yaşlı Sağlığı Kongresi 21 Ekim 2023’te Havza Belediyesi Kültür Merkezi’nde yapılan açılışla başladı. Kongrede açılış konuşması yapan Kongre Başkanı ve Havza Meslek Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Ercan TURAL, Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. Yılında Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Havza’da ilk defa bir kongre yapmaktan gurur duyduğunu ve bu türden kongrelerin ilerleyen dönemlerde daha geniş kapsamlı yapılması için çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Kongre açılışında konuşma yapan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz ÜNAL Türk İslam medeniyetinde yaşlıların özel yeri bulunduğunu, engellinin ise çok daha özel olduğunu vurgulayarak "Özellikle yapay zekanın insanlara rakip, hatta tehdit aşamasına geldiği bir dönemde insanı avantajlı kılan tek şey, duygusu ve değerleridir. Modern dünyada yaşlı, yük olarak görülüyor. İleri yaşlar diye düşünmeyin, emekli olduktan sonra, üretime katkı sağlamadığında yük görülüyor." ifadesini kullandı.

Ünal, Havza'nın kaplıcaları ile öne çıkan bir ilçe olduğuna dikkati çekerek, kongrenin ilçede yapılmasının bu anlamda önem taşıdığını kaydetti.

Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine ÖZMETE, Kongre Başkanı ve Havza MYO Müdürü Doç. Dr. Ercan TURAL, Havza Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürü Yusuf DURU ile Havza Belediye Başkanı Sebahattin ÖZDEMİR'in konuşmasının ardından "Engelli ve yaşlılarda sosyal hizmetler" ve "Bakım, rehabilitasyon ve sağlık turizmi" konularında oturumlar düzenlendi.

Kongrede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ahsen Arıöz BOZKUŞ, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Davut GÜVEN, Darülaceze Başkanı ve Cumhurbaşkanı Danışmanı Hamza CEBECİ ile Ankara Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesinden öğretim üyeleri ve Karadeniz Romatoloji ve Ağrı Topluluğu uzmanları sunum yaptı.

Kongrenin bilim kurulunda, OMÜ, İstanbul Üniversitesi, Haliç Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Nişantaşı Üniversitesi ve Havza Belediyesi, Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (YAŞAM), Darülaceze Başkanlığı, Karadeniz Romatoloji ve Ağrı Topluluğu ile Havza YEG'den isimler yer aldı.

Kongrenin son gününde sözlü bildiriler ve sağlık turizmi oturumları gerçekleştirildi. Kongre, Kongre Başkanı ve Havza MYO Müdürü Doç. Dr. Ercan TURAL'ın konuşması ve kapanış bildirisinin okunması ile tamamlandı.

Tural, kongrenin oldukça verimli geçtiğini belirterek, "İnşallah daha geniş katılımlı bir kongre için çalışmalara şimdiden başlayacağız. Bizlere katkı sunan tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim." dedi.

Konuşmanın ardından, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Emine ÖZMETE, Havza Belediye Başkanı ve Havza YEG Başkanı Sebahattin ÖZDEMİR ile Kongre Başkanı Havza MYO Müdürü Doç. Dr. Ercan TURAL'a misafirperverliklerinden ötürü hediye takdim etti.

Havza Belediye Başkanı ve Havza YEG Başkanı Sebahattin ÖZDEMİR, katılımcılara teşekkür etti.

Kongre sonrası katılımcılar Havza Atatürk Evi ve Şahinkaya Kanyonu'nu ziyaret etti.